در باره سردرود
سردرود در یک نگاه
سردرود یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی واقع در جنوب غرب تبریز می باشد که حدود هفت کیلومتر با تبریز فاصله دارد و نزدیک ترین شهر به مرکز استان می باشد. براساس سرشماری نفوس و مسکن در سال 1395، جمعیت این شهر در وب سایت استانداری آذربایجان شرقی نزدیک سی هزار نفر اعلام شده است که از این نظر سردرود یازدهمین شهر پر جمعیت استان آذربایجان شرقی به حساب می آید. نام محلي اين شهر، سَردَري است.
آنگونه که از متون تاریخی بر می آید سردرود ارای قدمتی سه هزار ساله است. قلعه باستانی نارین قلعه سردرود یا همان سردرود قدیم، که هم اکنون بقایای اندکی از آن بصورت تپه باقی مانده اثر ارزشمند تاریخی سردرود محسوب می شود و گفته شده است این اثر تاریخی، متعلق به هزاره اول قبل از میلاد و دوره پادشاهان اورارتو، ساردور دوم، بوده است. قلعه، کاربردی امنیتی-حفاظتی داشته و به منظور حفاظت از تبریز آن زمان، بنا گردیده است.
سردرود دارای باغ های زیبا و پر محصول فراوانی است. از جمله محصولات کشاورزی این شهر میتوان به انواع انگور، انواع هلو، زرد آلو سیب و گلابی و البته گوجه سبزهای خاص و بسیار خوشمزه آن اشاره کرد که زبانزد خاص و عام است.
سردرود همچنین دارای کوچه باغهای بسیار زیبا و خاطره انگیزی هست که در هر فصل از سال زیباییهای خاص خود را دارند.
پارک جنگلي مرهخوني سردرود نيز از گردشگاههاي زيبا و ديدني اين شهر است.
هم اکنون سردرود با رستورانهایش هم شناخته میشود و رستورانهای سنتی، سفره خانه مانند و کلاسیک سردرود با غذاهای لذیذ و ذائقه نوار پر آوازه شده اند و همواره در طول سال پذیرای میهمانی ها، مراسمهای بزرگ ، توریستها و خانواده ها از شهر تبریز و سایر نقاط می باشند. اکثر رستورانهای معروف سردرود در روزهای تعطیل تقریبا شلوغ هستند و گاهی باید زمان زیادی منتظر بود تا میزی یا محلی برای نشستن پیدا کرد.
ناگفته نماند که سردرود مردمان بسیار خونگرم و مهمان نوازی دارد که لازم است هر کس با سفر به این شهر آن را تجریه کرده و به آن اذعان کند. سردرود همواره در طول تاریخ خود زادگاه علما، ادبا،شعرا،فضلا، مفاخر گرانقدر و بویژه نخبگان و هنرمندان زیادی بوده است که منشا خدمات گوناگون به این شهر بوده و هستند. مردمان سردرود همراستا و هم دوش با مردم آذربایجان و تبریز به سهم خود در تحولات تاریخ معاصر نقش آفرینی کرده اند.
حسین خان باغبان به عنوان یکی از فرماندهان اصلی مشروطهخواهان در دوران استبداد صغیر شناخته میشود که ستارخان، ماموریت محافظت از انجمن ایالتی و بازار تبریز، یعنی دو مرکز حیاتی سیاسی و اقتصادی شهر را به او سپرده بود. مجسمه حسین خان باغبان در ورودی شهر سردرود نصب گردیده است.
همچنین در زمان جنگ تحمیلی نیز سردرود همانند سایر شهرهای کشور در دفاع از وطن پیشتار بوده و 58 شهید تقدیم میهن اسلامی نموده است. شهر سردرود دیار شیفتگان اهل بیت نیز بوده و مساجد، حسینیه ها و هیئات حسینی پر شور گواه این مطلب است. شکوه و عظمت آئین های مذهبی سردرود در ایام محرم و اعیاد شعبانیه تماشایی وستودنی است.
و اما باید گفت که معروفیت سردرود در سالهای اخیر بواسطه گسترش تولید تابلو فرشهای هنری، زیبا و چشم نواز است که بعنوان قطب تولید تابلو فرش در کشور و حتی دنیا بحساب می آید و این امر باعث شده لقب پایتخت تابلو فرش جهان به آن داده شود گرچه هنوز این آوازه به تمام جهان نرسیده است و بایستی برای شناساندن آن در سطح جهانی تلاش کرد.
تابلوی نصب شده در پل رو گذر ورودی شهر سردرود وورد میهمانان به پایتخت تابلو فرش دستبافت جهان را گرامی می دارد و در اولین میدان در ورودی این شهر که به نام میدان تابلو فرش نام گذاری شده است تندیسی نمادین از گره زنی بر تار تابلو فرش در آن نصب شده است. مغازه های تابلوفرش فروشی متعددی از همان ورودی خیابان اصلی شهر سردرود تا سایر خیابانها و محلات این شهر به چشم میخورد که آثار تولیدی هنرمندان این شهر را در معرض نمایش و فروش گذاشته اند.
قالیبافی از سالهای بسیار دور پیشه بسیاری از اهالی شهر سردرود بوده و در سالهای اخیر به سبب وجود هنرمندان خلاق و مبتکر، فرش بافی و تابلو فرش بافی با کیفیت بالا در طرحها و نقشهای گوناگون در آن رواج پیدا کرده است. هم اکنون افراد زیادی در شهر سردرود چه بصورت مستقیم و چه بصورت غیر مستقیم – با فعالیت در صنوف مرتبط با تابلو فرش – در کار تولید تابلو فرش نقش دارند و از این نظر نرخ بیکاری در شهر سردرود در حد صفر میباشد. اکثر تابلو فرشهای موجود در بازارهای کشور حاصل فعالیتها و زحمات هنرمندان، طراحان، رنگرزان، برجستهزنان، قالی بافان و تولید کنندگان حرفه ای تابلو فرش شهر سردرود میباشند که آثار آنها در تابلو فرشهای دستبافتی که به اقصی نقاط کشور وحتی برخی از کشورهای دنیا ارسال میگردند نمایان است. همچنین باید اعلام کرد که تابلو فرش سردرود برای تعداد زیادی از هموطنان در نقاط مختلف کشور اشتغال ایجاد کرده است. اولین و تنهاترین اتحادیه صنف تولیدکنندگان تابلو فرش و صنوف همگن در شهر سردرود شکل گرفته و تابلو فرش دستباف سردرود در شهریورماه 1391 در فهرست معنوی آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. همچنین فرآیند ثبت جهانی تابلوفرش دستبافت از طریق مراکز و نهادهای ذیربط کشوری در سازمان جهانی مالکیت فکری، وایپو، (WIPO) واقع در وین اتریش به ثبت رسیده است.